FAHRBEREITSCHAFT – open space study

Project site: FAHRBEREITSCHAFT  Berlin-Lichtenberg

Client: Axel & Barbara Haubrok

Commission: Two courtyards within a commercial mixed use site

Eleven shipping containers for storage & courtyard and social green space on former gas station site – realized 2018 –

Axel and Barbara Haubrok are collectors of Minimal art and are recognized as a recent substantial contribution to the contemporary Berlin Art Scene. Their collection includes objects at a variety of scales from delicate objects to jet-planes.

In 2012 they purchased the former East-German Government vehicle staging ground. FAHRBEREITSCHAFT in Berlin-Lichtenberg.

The two-hectare commercial site with garages and facilities is carefully developed as a unique hybrid of existing and new workshops. Some of the auto related paint-shop and tire shops remain other tenants including frame builder and wooden boat hull manufacturer add to the mix.

With the background of minimalist art and a sensibility to historic preservation the Haubroks cautiously develop the facilities incrementally. As a consultant in this framework we developed a concept for the open spaces.

The concept underlines the principle of threading lightly with few and deliberate interventions that contribute and enhance the character of the site context.

Schnitte Container 2002

The commission asked for additional storage space  offering an opportunity for restructuring the courtyards in necessary access in the front and a hortus conclusus in the back designated for substituting the pavement into a birch grove. Eleven shipping containers were placed into the southern courtyard and provide a deliberate juxtaposition in material and color to the translucent polycarbonate façade of the adjacent workshop building by Brandlhuber.

Another requirement is to compensate the impact of the atelier building. In the adjacent former Gas station site a set of six underground manholes for maintenance of defunct underground petrol tanks are remediated and the volume of the manholes turned into planters for river birches. This provides a social open space for the employers and visitors of the site to meet.

 

 

Published by: paradoXcity

Jorg Sieweke practices as a licensed as landscape architect and urban designer in Berlin. He founded and directs the design-research initiative paradoXcity since 2009. He held professorships at University of Virginia and was Visiting Professor at RWTH Aachen and HCU Hamburg in Germany. In 2015 he was resident fellow at Villa Massimo - the German Academy in Rome. His award winning firm challenges convention of practice in landscape architecture to establish its own trajectory of a landscape & urbanism. With his PhD. (2015) he interrogates the implicit knowledge production in the design process.

Categories Public Urban InfrastructureLeave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s